NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Sajtóközlemény2007. március 2.

Az utóbbi napokban a nyilvánosságban számos félreértésre alkalmat adó közlés jelent meg a Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázati kiírásaival kapcsolatban. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szükségesnek tartja a következő információk közlését.

Az NFÜ álláspontja szerint az árbevételnövekedés mértéke szakmai szempontból megfelel a gazdaság érdekeinek. Az NFÜ, illetve a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a pályázati kiírások előzetes szakmai egyeztetése során, a pályázatok január 30-i meghirdetésekor, illetve a pályázati kitöltő program tesztidőszaka alatt is azt az álláspontot jelentette be, hogy az e pályázatokon indulóktól elvárt éves átlagos árbevételnövekedés mértéke 8-15 százalék között változik.

A kormányzat célja az, hogy e kiírásokkal csak olyan vállalkozások beruházásait támogassa, amelyek képesek érezhető, érdemi nagyságú árbevételnövekedést garantálni az uniós források segítségével,  és hozzájárulni a magyar gazdaság növekedéséhez.

Számításaink szerint a legszigorúbb követelmények esetén is a potenciális pályázók száma meghaladja a 40 ezret. Így még a szigorúnak mondott feltételek esetén is a vállalkozásfejlesztési szempontból számításba vehető legalább 1 alkalmazottal rendelkező vállalkozások 13%-a képes megfelelni a pályázati feltételeknek.

A vállalkozások múltbeli teljesítményei alapján végeztünk becsléseket a potenciális pályázók számáról. A legszigorúbb támogatási kritériumoknak (belépési kritériumok + 15 százalékos évi növekedés) több mint 31 ezer kettős könyvvitelű vállalkozás felel meg a 256 ezer kettős könyvvitelű vállalkozásból (12,3%). Legalább ennyi tehát a támogatható vállalkozások száma a támogatási kritériumoknak megfelelő egyéni és EVÁ-s vállalkozások nélkül. E két utóbbi vállalkozói csoportból mintegy 10 ezer vállalkozás felelhet meg a támogatási kritériumoknak.

A Gazdaságfejlesztési Operatív Program 2007. évre tervezett, pályázati célra rendelkezésre álló keretösszege körülbelül 90 Mrd Ft. Ebből a keretből a mostani pályázatok mintegy 30 milliárd forintot jelentenek, a maradék több mint 60 milliárd forint elköltésére a Gazdaságfejlesztési Programok Irányító Hatóság még 14 pályázat meghirdetését tervezi.

A mostani pályázati kiírásokban az elvárt árbevételnövekedést leíró képlet 2007. január 30-án hibásan került közzétételre. Erre a pályázati kitöltő program tesztidőszaka alatt több szervezet is felhívta a figyelmet. A hibás képlet és a szövegrész javításra kerültek, ez így már megfelel az eredetileg bejelentett elvárt árbevételnövekedési szintnek.

A módosításra még a pályázati kitöltő program tesztelési ideje alatt, a pályázatok benyújtási időszakának március 1-i kezdete előtt került sor, így az a pályázatok beadását nem befolyásolja negatívan.
 
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség partnereinek javaslatait figyelembe véve a továbbiakban is fokozottan ügyel arra, hogy ügyfélbarát módon működjön és lehetőség szerint azonnal korrigálja felmerülő problémákat. Azok előfordulását pedig a minimálisra csökkentse. Ebben számítunk a pályázók és a szakmai szervezetek támogatására. Annál is inkább, mert az év második felében a pályázati kiírások száma a gazdaságfejlesztés területén jelentősen növekedni fog. Terveink között szerepel egy olyan mikrohitelezési rendszer beindítása, amelynek célja a legtőkehiányosabb vállalkozások tőkéhez juttatása. Ezzel akár 100 ezer vállalkozót is támogatni tudunk.