Közadatkereső - gyorskereső súgó

Közadatkereső - gyorskereső súgó

Az alábbiakban a közadatkereső használatához szükséges információkat olvashatja. Az alkalmazás kezelése egyszerű, ezért a leírás is rövid.

Az egységes közadatkereső rendszerben közérdekű tevékenységet folytató intézmények által biztosított katalóguscédulákban kereshet. Egy katalóguscédula a könyvtárban megszokotthoz hasonló módon egy dokumentumról vagy egy internetes oldalról tartalmaz információt (pl. ki készítette, tartalomjegyzék, mikor készítette, milyen típusú dokumentumról van szó).

Gyorskeresés

A Gyorskeresés oldala a közadatkereső általánosan használható kereső felülete. Alapvető használata egyszerű: a Keresett szöveg mezőbe írjuk be azt a szót vagy azokat a szavakat, amelyeket tartalmazó leírásokat keresünk, majd az Enter billentyű megnyomásával vagy a Keresés gombra való kattintással indítsuk el a keresést.

A szövegmezőbe a következő szabályok figyelembe vételével írhatunk be szöveget:

 • egy bizonyos szóra szeretnénk keresni: egyszerűen írjuk be a szót.
  Példa: NISZ
 • több szót adunk meg, legalább az egyik szerepeljen: egyszerűen írjuk be a több szót.
  Példa: NISZ elérhetőség
 • több szót adunk meg, mindegyik szerepeljen: írjuk be a több szót, mindegyik előtt egy + jelet írva.
  Példa: +NISZ +elérhetőség
 • pontos kifejezést szeretnénk keresni: idézőjelek között írjuk be a kifejezést.
  Példa: "elérhetőségi adatok"

Dátum-keresési lehetőségek

A gyorskereső felület széleskörű dátum-keresési lehetőségeket kínál. A kereső mezőbe beírt szöveges dátum kifejezés az összes dátum mezőben, vagy - mezőre történő szűkítés esetén - a megadott dátum mezőben kerül keresésre. A megadható kifejezésre példák:

 • Konkrét dátumra keresés: a megadott dátum (nap) a megadható formátumok valamelyikében.
  Példa: 2011-12-11, 2011.12.11, 2011/12/11
 • Századon belüli keresés: A megadott századon belül bármilyen dátum. A századot meg lehet adni római számmal, arab számmal, rövidítéssel.
  Példa: 20. század, 20 század, 20 sz., 20.sz., xx. század, xx század, xx. sz., xx. sz
 • Századon belüli keresés időpont pontosítással: A század kifejezésben megadhatóak az eleje, közepe, vége, első fele, második fele kifejezések.
  Példa: 20. század eleje, 20 század közepe, 20 sz. vége, xx század első fele, xx. sz. második fele
 • Század intervallum: A megadott két század közötti zárt intervallumban bármilyen dátum. A századot meg lehet adni római számmal, arab számmal, rövidítéssel.
  Példa: 20-21. század, 20-21 sz., 20-21 sz, xx-21. sz., 20-xxi. század
 • Év és hónap keresés: Bármilyen dátum, ami a megadott hónapban van.
  Példa: 2012 július, 2012.július, 2012/07

Séma szerinti szűrés

A keresőben elérhető katalógus bejegyzések sémája az általános, közlöny, jogszabálytervezet és az országgyűlési törvényjavaslat sémák valamelyike. A keresés eredményeit lehetséges szűkíteni adott sémára:

 • A gyorskereső felületén egy séma kiválasztásával
 • A "séma" mezőre történő szöveges kereséssel, ahol meg lehet adni a keresni kívánt séma nevét. Példa: séma:"országgyűlési törvényjavaslat"

További fontos tudnivalók a gyorskeresésről

 • A találati listában eltérő háttérszínnel kijelölve látható a leírások azon része, amelyek megfeleltek a megadott kereső feltételnek.
 • A találati listában igyekszünk a legjobb találatokat megmutatni először.

Találati lista

A találati lista az elindított keresésnek megfelelő katalóguscédulák rövid leírását tartalmazza, egy oldalon maximum tíz találatot felsorolva. A találati lista felett megtalálható navigációs hivatkozások segítségével mozoghatunk a találati listában.

Egy katalóguscédula rövid leírása a címmel kezdődik, ezt nagyobb betűmérettel írjuk. A cím alatt megjelenik még a közzétételi lista típusa, a közadatkeresőben való közzététel ideje, a közzétételi egység és a Forrás (az az URL, amelyen az adott közérdekű adat található). Amennyiben a teljes katalóguscédulát meg szeretnénk nézni, használjuk a rövid leírás mellett található Részletek hivatkozást. A További rekordok gombra az intézmény, keresésnek megfelelő további katalóguscéduláit mutatja. Az összes rekord egyrészt az intézmény nevére kattintva, az adatlapon kiválasztott Rekordok gombra kattintva érhető el, másrészt a keresett szöveg kitörlésével, illetve az összes séma kiválasztásával, új kereséssel nézhető meg.

A találati listában az intézmény nevére kattintva az adatlapja érhető el, a fontosabb információk (cím, telefonszám, vezető, honlap, e-mail cím) mellett a térképen is megnézhetjük elhelyezkedését. Amennyiben nem jelenik meg térkép, az azt jelenti, hogy még nem jelezte, hogy adatot kíván szolgáltatni a közadatkeresőnek, az adatlapján szereplő elérhetőségeket a Közadat program tette közzé, internetes adatbázisok alapján). Ha a Rekordok gomb hiányzik, akkor az intézmény még csak a regisztrációt végezte el, de nem kereshetőek az adatai az egységes közadatkeresőben.

Akadálymentes web

A kereső alkalmazásban nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy minél szélesebb körben használható legyen az alkalmazás. Az alábbiakban felsoroljuk az oldalak lehetőségeit:

 • Minden oldal valid XHTML 1.0 oldal, így speciális alkalmazások megfelelően tudják a tartalmat értelmezni.
 • Minden oldal jobb felső sarkában kiválasztható egy, kifejezetten gyengénlátók számára készített stíluslap. Kiválasztása után minden oldal ezzel a stíluslappal jelenik meg, sőt a böngészőből kilépve is megmaradnak ezek a beállítások (amennyiben böngészője támogatja az ún. sütik használatát). A speciális stíluslapról az alapértelmezett stíluslapra bármikor visszaválthat a jobb felső sarokban ilyenkor látható eredeti oldal nevű hivatkozással.