NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Három kiemelt terület a regionális fejlesztésben – 10 új pályázat több mint 20 milliárd forint érték2007. július 16.

Tíz újabb regionális pályázat kiírásával folytatódik az Új Magyarország Fejlesztési Terv. A most megjelenő pályázatok három immár, az egész országra kiterjedő intézkedés sorozat részei. A kitűzött célok: a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a belterületi utak kiépítése és a középületek akadálymentesítése. A pályázatok összértéke meghaladja a húszmilliárd forintot.

A nagyvárosok legjellemzőbb problémái a közlekedési dugók, a parkolási nehézségek és a légszennyezettség. Az Európai Unió tagországaiban, így Magyarországon is kormányzati célkitűzés a kerékpározás népszerűsítése, hiszen ez kézenfekvő megoldást jelent a környezeti ártalmak csökkentésére és a közlekedés bosszantó napi problémáinak orvoslására.

Magyarországon 2000 km hosszú kerékpárút hálózat található, de ezek a közelmúltig összefüggő hálózatba nem kapcsolódtak, műszaki színvonaluk pedig messze elmaradt az európai normáktól. Ezen a problémán segít az immár az egész országra kiterjedő kerékpárúthálózat-fejlesztési program. Mint emlékezetes, idén májustól a Dél-Alföldön és Dél-Dunántúlon igényelhettek uniós forrásokat az önkormányzatok, most pedig újabb 4 régióban nyílik meg ez a támogatási lehetőség.

P1010990_2

A júliusi pályázati körben az észak-alföldi, a nyugat-dunántúli, a közép-magyarországi és a közép-dunántúli régió önkormányzatai és a társulások 6,5 milliárd forintra pályázhatnak. A konstrukciók az adott régió kerékpáros közlekedési infrastruktúrájának kialakítására és bővítésére irányulnak új és meglévő elemek hálózatba szervezésével. Erős a társadalmi igény arra, hogy a kétszámjegyű főutak mentén az országos gerinchálózat részeként kerékpárutak épüljenek. Kiemelten fontos a hiányzó szakaszok pótlása, a helyi-, helyközi és a turisztikai célú kerékpárutak építése.

A most megnyíló támogatási keretek lehetővé teszik a kerékpáros közlekedéshez kapcsolódó létesítmények kiépítését is, például biztonságos fedett tárolók, kölcsönzők és szervizek létesítését. A pályázat az előkészítés, az építés, az esetleges eszközbeszerzés, valamint a projekt megvalósításhoz szorosan kapcsolódó szolgáltatások költségeinek elszámolására ad lehetőséget. A kerékpárút-pályázatok augusztus 15-től nyújthatók be, a támogatás mértéke maximálisan a költségek 80-85% lehet. A keretösszeg 44 projekt támogatását fedezheti.

P1020004_2

A magyar gazdaság fejlődésének feltétele a helyi közlekedés „szűk keresztmetszeteinek” felszámolása is. Májusban a Közép-dunántúli régióban már megjelent olyan pályázat, amely a helyi közutak kiépítettségének növelését, a településrészek közötti közúti közlekedési kapcsolatok javítását szolgálta. Most újabb 63 belterületi útfejlesztési projekt juthat 70-90%-os támogatáshoz Közép-Magyarországon és a két alföldi régióban 10 milliárd forint értékben.

A budapesti agglomerációhoz tartozó települések, valamint a főváros külső városrészei sok esetben nem rendelkeznek megfelelő kapacitású és minőségű úthálózattal. Az újonnan beépült lakónegyedek, a korábban ritkábban lakott településrészek útjainak burkolattal való ellátása önkormányzati források hiányában gyakran nem történik meg. A lakóhely és a munkahely fokozatos szétválásával a forgalom ezeken területeken növekszik, ami megkívánja a települések belterületi útjainak fejlesztését. Ez a földutak állandó burkolattal történő ellátását és helyi közúthálózat fejlesztése, az átmenő forgalom enyhítése, a levegő- és zajszennyezés csökkenése révén. A közép-magyarországi régió önkormányzatai jelentős beruházásokra kapnak lehetőséget a regionális operatív program keretéből.

Észak-Alföld más természetű problémákkal küzd. Nem megfelelő minőségűek az egyes helységeken belül, a településrészek közötti közúti közlekedési kapcsolatok. A közszolgáltatások könnyebb és gyorsabb eléréséhez szükséges a települések közötti hiányzó közúti szakaszok kiépítése. Ennek megvalósításához nyújthat segítséget az önkormányzatoknak a mostani pályázati kiírás.

A fogyatékkal élő emberek életminőségének javítása és a közszolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés biztosítása nagyon fontos dolog. Az Új Magyarország Fejlesztési Terven belül országos program indul ennek érdekében. A regionális és a társadalmi infrastruktúra operatív program forrásaiból származó akadálymentesítésre fordítható keret 16 milliárd forint 2007-2008-ban. Májusban négy – az Észak-magyarországi, Észak-alföldi, Nyugat-dunántúli és Közép-dunántúli - régióban már kiírt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázatokat, most júliusban ezek a lehetőségek a többi három régióban (Dél-Alföldön, Közép-Magyarországon és a Dél-Dunántúlon) is elérhetőek lesznek 3,4 milliárd forint értékben. Ebből mintegy 280 projekt támogatására kerülhet sor.

A pályázat a tervezési, az előkészítési, az infrastrukturális és az eszközbeszerzési költségek elszámolására ad lehetőséget. A keretből elsősorban óvodák, iskolák, szociális, gyermekvédelmi és egészségügyi intézmények jobb megközelíthetősége biztosítható, de az önkormányzati ügyfélszolgálatok akadálymentesítése is hozzájárul ahhoz, hogy a fogyatékkal élők ugyanúgy gyakorolhassák jogaikat és teljesíthessék kötelességeiket, mint bármely állampolgár.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a célok elérésében számít az önkormányzatok, az egyházak, a társadalmi szervezetek aktivitására és együttműködésére. A pályázatokat augusztus 16-től november 16-ig nyújthatják be, a támogatás mértéke maximálisan 85-90% lehet. Egyébként már az I. Nemzeti Fejlesztési Terv is lehetőséget teremtett az akadálymentesítésre fordított beruházások elszámolására. Ezzel 60 projekt támogatására nyílt lehetőség.