NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

10 új pályázat -13 milliárdos támogatás2007. július 12.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség július 13-án mintegy 13 milliárd forint értékben újabb tíz gazdaságfejlesztési pályázatot jelentet meg. Ezek a pályázatok akár 2500 vállalkozás beruházásait segíthetik megvalósulni. A meghirdetésre kerülő új konstrukciók a gazdaságfejlesztést, a vállalkozások hatékonyságának növelését szolgálják.

Induló vállalkozásokat kíván támogatni az a pályázat, melynek keretében költségeik 30%-a erejéig, összesen 4,8 milliárd forint támogatásban részesülhetnek a hátrányos helyzetű kistérségekben működő vállalkozások. Feltétel többek között, hogy a támogatott beruházás teremtsen munkalehetőséget a térségben és járuljon hozzá annak felzárkózásához. Olyan, most startoló, két lezárt üzleti évvel még nem rendelkező vállalkozások igényelhetnek támogatást, amelyek új beszerzéseket, infrastrukturális és ingatlan beruházást terveznek, vagy meg kívánják újítani gyártási eljárásaikat, fejlesztenék információs technológiai hátterüket a könnyebb piacra jutás érdekében. A támogatás országszerte 100 vállalkozásnak segíthet tervei valóra váltásában. A pályázatok benyújtására 2007. augusztus végétől 2007. december 31-ig lesz lehetőség.

Fontos cél, hogy az ország bekapcsolódjon a nemzetközi gazdaság vérkeringésébe. Ezért a vállalkozások 4 milliárd forintra pályázhatnak nemzetközi szolgáltató központok létrehozására illetve fejlesztésére. A keretösszeg 15 regionális szolgáltató központ forrásigényét elégítheti ki 20-30%-os támogatás mellett. A magasan képzett munkarő foglalkoztatottságának növelését szolgálja, hogy a fejlesztés kapcsán létesülő új munkahelyek költségei finanszírozhatók lesznek. Ez a lehetőség szintén augusztus végétől 2007. december 31-ig lesz elérhető.

2 milliárd forintos keret nyílik meg augusztus végén, amely segíteni fogja a vállaltirányítási rendszerek bevezetését, növelve ezzel a belső vállalati folyamatok hatékonyságát és a vállalatok közötti üzleti kapcsolatok intenzitását. 200-250 cégek, vállalkozók, vagy kamarák által indított projekt juthat fejlesztési forráshoz, a támogatás mértéke maximálisan 35-50% lehet.

A hazai KKV-szektor csak nehezen tud megfelelni az uniós és a nemzetközi standardok minőségi követelményeinek, ezért a gazdaságfejlesztési program 1,2 milliárd forinttal támogatja a minőség-, környezet és egyéb irányítási rendszerek, szabványok bevezetését. Ez a pályázat 1700-2000 vállalkozás gondjaira jelenthet megoldást azáltal, hogy a költségek felét közösségi források biztosítják.

1,7 milliárd forint uniós forrást igényelhetnek gazdasági társaságok, szövetkezetek, egyéni vállalkozók, gazdasági kamarák és más vállalkozási érdekképviseletek. e-kereskedelemre, és egyéb e-szolgáltatások bevezetésére. A tender 270-350 pályázat 35-50%-os támogatását teszi lehetővé. A megvalósuló beruházásoktól várható, hogy javul a kis- és középvállalkozások elektronikus értékesítési tevékenysége, erősödik a fogyasztói és üzleti bizalom.

Az ismertetett konstrukciók nemcsak a felzárkózó régiók gazdaságát segíti, hanem ún. tükörpályázatok formájában meghirdetésre kerülnek Magyarország legfejlettebb régiójában, Közép-Magyarországon is, vissza nem térítendő forrást biztosítva az itt működő vállalkozásoknak.