NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A partnerség elve az EU Strukturális Alapok fogadásában

A partnerség elve az EU Strukturális Alapok fogadásában

Az 1260/1999/EK tanácsi rendelet 8. cikke értelmében az Európai Közösség intézkedései az Európai Bizottság és az egyes tagállamok közötti partnerség szellemében valósulnak meg. Ez azt jelenti, hogy az intézkedések nemcsak kiegészítik, hanem hozzá is járulnak a tagállamok megfelelő nemzeti lépéseihez. A tagállamok mind a nemzeti szabályozásnak, mind pedig a fennálló uniós gyakorlatnak megfelelően kijelölt

  • regionális, helyi, valamint egyéb közigazgatósági hatóságok,
  • gazdasági és szociális partnerek,
  • valamint minden illetékes szerv

bevonásával széles körű és hatékony társulást hoznak létre, figyelembe véve a nemek közötti esélyegyenlőség és a fenntartható fejlődés horizontális szempontjainak érvényesítését.

Az Európai Unió Strukturális Alapjaira vonatkozó említett általános rendelkezés alapján a partnerség elve kiterjed a közösségi támogatások előkészítésére, finanszírozására, monitoringára és értékelésére. Az általános rendelkezés a partnerségi tevékenységek vonatkozásában három lehetséges szintet határoz meg. A partnerség jelenti a tagállam és az Európai Bizottság közötti együttműködést, a tagállamok kijelölt hatóságai és szervei közötti hatékony belső egyeztetést, illetve a tagállam hatóságai és a különböző gazdasági, társadalmi és egyéb civil, nem-kormányzati szervezetei közötti együttműködést. A fejlesztéspolitikai dokumentumok készítése során a partnerség elsősorban ezen, harmadik értelmezését, illetve annak gyakorlatba történő átültetését érinti.

A fejlesztéspolitikai dokumentumok előkészítésének szakaszában a társadalmi egyeztetések kiemelt fontosságúak, amely során a partnerek (a regionális és helyi hatóságok, valamint egyéb illetékes közhivatalok, a gazdasági és szociális partnerek, illetve bármely egyéb megfelelő illetékes szerv) bevonása elengedhetetlen. A siker egyik kulcsa, hogy a helyi, regionális, ágazati és társadalmi csoportérdekek a lehető legteljesebb mértékben érvényesüljenek, amelyek alapján a rendelkezésre álló forrásokat a különböző szereplők képesek is lehívni, illetve felhasználni.

A partnerség elvének értelmében a társadalmi egyeztetések fontos szerepet játszanak a Strukturális Alapokkal összefüggő nyilvánosság megteremtésében is. Az 1260/1999/EK tanácsi rendelet 46. cikke, valamint a 1159/2000/EK bizottsági rendelet a Strukturális Alapok által nyújtott támogatásokra vonatkozóan a tagállamok által teendő, a tájékoztatásra és a nyilvánosságra vonatkozó intézkedéseivel összhangban a partnerség további célja között szerepel az is, hogy az érintett szervezetek és csoportok értesüljenek a fejlesztéspolitikai dokumentumok előkészítésének azon munkáiról és folyamatáról, amelyek a végrehajtás során a későbbiekben jelentőséggel bírnak.