NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Összeült a Nemzeti Fejlesztési Tanács2007. július 9.

A nemzeti fejlesztési terv alapján kidolgozott operatív programokról az elmúlt napokban sikerült megállapodni Brüsszellel, ezzel lezárult egy szakasz az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) elkészítésében - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Nemzeti Fejlesztési Tanács 2007. 07. 02-i ülésén.

A miniszterelnök közölte: a következő napokban a programok egymás után kerülnek fel hivatalos és elfogadott programként az EU nyilvános fórumaira, internetes felületeire. "E programok alapján kezdjük fejleszteni az országot" - mondta. Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra, hogy Magyarország a nemzeti fejlesztési terv stratégiájáról az Európai Unióban hetedikként állapodott meg a brüsszeli bizottsággal, és még ezt megelőzően a tagállamok közül elsőként írt ki pályázatot a források felhasználására. Szólt arról, hogy a nemzeti fejlesztési tervről folytatott viták gyarapították a programokat, és sikerült az eredeti fő célkitűzést a növekedést, az új munkahelyek létrejöttét megtartani Az operatív programok alapján készülő két éves akciótervekben szerepelnek majd az olyan egyedi projektek is, amelyekről a kormánynak szakmai alapon kell döntenie, figyelembe véve a hosszú távú fejlesztési célokat, az ország igényeit, a kultúra, gazdaság sajátos szempontjait. A miniszterelnök az egyedi döntésekről szólva hangsúlyozta: ügyelnek arra, hogy biztosítsák az átláthatóság, a számonkérhetőség, a költséghaszon arányosságának elvét. Kitért arra, hogy a két éves akciótervek két nagy dologról szólnak: a kiemelt projektekről és a pályázatokról. Kijelentette: szeptembertől tömegessé válik a pályázatok kiírása. A kormányfő a Nemzeti Fejlesztési Tanácson keresztül is azt kérte az önkormányzatoktól, gazdálkodó szervezetektől, civil szervezetektől, hogy készüljenek a fejlesztési lehetőségekre. Mint mondta: "nem pénzt költünk, hanem befektetünk egy új Magyarországba".

2007.07.02 132035_resize_medium

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Nemzeti Fejlesztési Tanács ülésén Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter megismételte, hogy lezárultak a tárgyalások az Európai Unióval az operatív programokról. Kiemelte: a tárgyalásokon hatékonyan tudták védeni, képviselni az ország érdekeit. Példaként említette, hogy a beadott operatív programokhoz képest 5-10 százalékkal csökken a turizmuson belül a szálláshely bővítésre fordítható forrás, ami a humáninfrastruktúra fejlesztési lehetőséget növeli. Ugyanakkor az EU szabályozása szerint nagyobb önrészt kell vállalni a környezetvédelmi beruházásoknál, mint korábban, ez az önkormányzati szektor számára jelent majd nagyobb terhet. A tárgyalások eredményeként a regionális operatív programokba kerültek az ipari park fejlesztések, a barnamezős beruházások és a rekultiváció témája.

2007.07.02 133429_resize_medium

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az eddigi eredményekről szólva Bajnai Gordon elmondta, hogy az idén az ÚMFT-ben kiírt 18 pályázatból 8-at már lezártak. A gazdaságfejlesztési pályázatok lehetőségeit átlagosan kétszeresen jegyezték túl a pályázók. A lezárt gazdaságfejlesztési pályázatok 46 milliárd forintra megemelt keretének felhasználásával 180 milliárd forint beruházás indulhat meg.A miniszter szólt arról, hogy júliusban újabb 20 pályázatot írnak ki 30 milliárd forint keretre, és elindulnak a foglalkoztatás területén a központi programok. Bajnai Gordon az egyedi projektekkel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy azok nem a pályázatok kikerülését szolgálják, hanem olyan egyedi beruházásokról szólnak, amelyek nem férnek be a pályázati lehetőségek közé.

2007.07.02 131452_01_resize_medium

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az akciótervekről szólva a miniszter elmondta, hogy az azokban szereplő fejlesztések 2.800 milliárd forint elkötelezettséget tartalmaznak a következő két évre. Ősz végéig 200 pályázat lesz elérhető az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, és elindul az egyedi projektek megvalósítása is - tette hozzá.


(Forrás: MTI)