NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Elindult a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia környezeti vizsgálati jelentés társadalmi egyezt2007. május 14.

A 2/2005. (I.11.) Kormány rendelet (Rendelet) értelmében a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégiára vonatkozóan környezeti vizsgálat (SKV) lebonyolítására kerül sor. A Rendelet egyeztetési kötelezettségeket tartalmaz a környezeti vizsgálat készítői, készíttetői számára. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a környezeti vizsgálatot végzők megbízója és egyben az NFFS és a vonatkozó SKV társadalmi egyeztetésért felelős kormányzati szerv.

A Nemzeti Fenntartható fejlődési Stratégia (NFFS) fő célkitűzése, hogy elősegítse a hazai társadalmi-gazdasági-környezeti folyamatok összességének, azaz országunk fejlődésének közép-, illetve hosszú távon fenntartható pályára való áttérését, figyelembe véve a hazai adottságokat és a tágabb folyamatokat, feltételeket.

Az NFFS jellegéből adódóan a fenntartható fejlődés koncepciójára, értékrendjére építve hosszú távú, átfogó, folyamatosan felülvizsgálandó és megújítandó keretet nyújt az ágazati, a fejlesztési és más – konkrétabb – horizontális kérdésekkel foglalkozó stratégiák, programok, tervek számára, ezzel egyúttal számításba véve az azok közötti összefüggéseket és kölcsönhatásokat, valamint elősegítve azok összhangját (koherenciáját).

A Stratégia megvalósítása a stratégiai tervezés szintjén széleskörű társadalmi egyeztetési folyamatot, társadalmi érdekcsoportok képviselőinek bevonását igényli, a végrehajtás pedig nem képzelhető el a politikai, gazdasági és társadalmi szereplők széleskörű együttműködése nélkül.

Jelen felhívás célja az, hogy a környezetvédelemért felelős szervek és a társadalmi partnerek megismerjék az NFFS stratégiai környezeti vizsgálati jelentését, tematikáját és ütemezését. A dokumentumok az Európai Parlament és az Európai Tanács 2001/42 EK irányelvének és a 2/2005. (I.11.) Kormány rendelet egyes tervek, illetve programok környezeti vizsgálatáról szóló előírásainak megfelelően készült el, tekintettel a nemzetközi SKV gyakorlatra és tapasztalatokra.

Az SKV jelentés tematikája május 14-étől június 13-áig, a vizsgálati jelentés május 17-étől június 16-áig érhető el a www.nfu.gov.hu, illetve a www.smartportal.hu/respect honlapokon. A véleményeket az skv@respect-consulting.hu e-mail címre kérjük megküldeni. A beérkezett vélemények feldolgozása folyamatos, ezért kérjük, minél korábban küldje meg számunkra észrevételét.