NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

2007-2013 közötti időszakra vonatkozóan az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében készülő operat2007. március 28.

A 2007-2013 közötti időszakra vonatkozó Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) és annak operatív programjai készítése és végrehajtása során, a horizontális politikák keretében megfogalmazott alapelvek, így a fenntarthatóság következetes érvényesítéséről is gondoskodni kell.

Az operatív programok tekintetében a stratégiai környezeti vizsgálatok lebonyolításra kerültek a 2/2005. (I.11.) Kormány rendelet egyes tervek, illetve programok környezeti vizsgálatáról (továbbiakban Rendelet) előírásainak megfelelően. A folyamat következő lépéseként stratégiai környezeti vizsgálatot kell lefolytatni az ÚMFT operatív programjainak azon akcióterveihez, amelyeknek megvalósítása jelentős környezeti hatással járhat.

A 2007-2013 közötti időszak operatív programok akcióterveinek stratégiai környezeti vizsgálata és annak véleményezése

A fenntarthatóság és a környezeti szempontok érvényesítésének elősegítése céljából és a jogszabályi előírások teljesítése érdekében az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) gondoskodik az akciótervekre vonatkozó környezeti vizsgálatok (stratégiai környezeti vizsgálat – SKV) lebonyolításáról. A környezeti vizsgálat célja, hogy az ex-ante értékelőkkel és a társadalmi partnerekkel együttműködve elősegítse az ÚMFT-hez kapcsolódó operatív programok akcióterveinek készítése során a környezeti és komplex fenntarthatósági szempontok integrálását, érvényesítését.

Az akciótervek készítői számára az értékelők dokumentált tervezői-értékelői partnerségi egyezetések keretében mutatják be a komplex fenntarthatósági és környezeti integrációval kapcsolatos véleményüket és javaslataikat.

Az Európai Unió és a hazai jogszabályok által előírt, valamint társadalmi igényként is felmerülő társadalmi partnerség érdekében ugyanakkor a társadalmi partnerek számára egyeztetési lehetőségek biztosítására is szükség van.

A stratégiai környezeti vizsgálatokkal kapcsolatos egyeztetés lehetőségének megteremtése érdekében az NFÜ kikéri a Rendeletben megnevezett szervek és szervezetek véleményét, valamint ezzel párhuzamosan a széles nyilvánosságnak interneten keresztüli véleményezési lehetőséget biztosít.

Az SKV tematika és az értékelés szempontjai 2007. március 27-től az alábbi linkre kattintva érhetők el a honlapon. A környezeti értékelésre vonatkozó partnerségi véleményeket a valasz@meh.hu e-mail címre várjuk.