NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Újabb 71 projekt, újabb 135 milliárd forint - A Kormány döntött az uniós támogatású kiemelt projektekről2007. november 28.

2007. júliusában a kormány 258 kiemelt fejlesztést fogadott el, amit ma újabb 71 követett. Az összesen közel 135 milliárd forint európai uniós támogatásból többek között fel- és újjáépülnek a gyógyturizmust szolgáló termálfürdők, megújulnak a királyi városok műemlékei, újabb utak kerülnek átadásra, folytatódik a kórházak fejlesztése, Záhonyt Európa keleti kapujaként gazdasági központtá fejlesztik, illetve jelentős összegeket fordítanak a polgárok kényelmét szolgáló e-közigazgatás kiépítésére.

A kiemelt projektek olyan nagy beruházások, amelyek országos és/vagy régiós jelentőségüknél fogva nem fértek bele egy pályázati kiírásba sem, ezért speciális eljárásrend alapján dönt a kormány az elfogadásukról. (Eddig 156 pályázati kiírás történt, a leköthető források összege közel 1200 Mrd Ft.)

 

Bajnai_+

 

A kormány a független szakmai zsűri javaslata, valamint a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület véleménye alapján 100 projektet értékelt most, és további 47 fejlesztést fog elbírálni január folyamán. A döntés lehetett támogató, továbbfejlesztést javasló vagy elutasító.

projekt-szelekció folyamata
Összes benyújtott projekt (elsőkörös továbbfejlesztésre javasolt projektek + új, másodikkörös projektek) 216
Formai ellenőrzésen megfelelt projekt 147
A Kormány elé kerülő projektek (47 projekt 2008. januárjában megy) 100
EBBŐL Támogatott 71
Továbbfejlesztésre javasolt 16
Elutasított 13

A kormány 71 projektet támogatott, 16 fejlesztést továbbgondolásra javasolt és 13 esetben úgy döntött, hogy a fejlesztés pályázati úton valósítható meg, illetve nincs összhangban az ÚMFT céljaival.

A támogatott projektek egy része a turizmus fejlesztését szolgálja. Ilyen például a büki gyógyfürdő fejlesztése, a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely és Királyi Sétány építése, a máriapócsi bazilika rekonstrukciója, vagy a nyíregyházi állatkert fejlesztése.

A támogatások közül összegét és gazdasági jelentőségét tekintve is kiemelkedik a Záhony és térségének gazdasági fejlődését szolgáló infrastruktúra-csomag, amely megvalósulása után a város Európa keleti kapujává válhat. Folytatódik a közlekedés fejlesztése, melynek keretében felújítják a Margit-hidat, ezen kívül számos alsóbbrendű út felújítása is megtörténik, főként a hátrányos helyzetű térségekben (mint például az Ormánság).

A most elfogadott projektek egy része az e-közigazgatás fejlesztését szolgálja, míg jut támogatás a megkezdett kórházi fejlesztések folytatására is.

Ezzel az újabb kormánydöntéssel már csak azon múlik közel 330 projekt sorsa, hogy a projektgazdák a szükséges terv-dokumentumokkal mikorra készülnek el, és mikor lehet velük a támogatási szerződéseket megkötni.

Projekt-példák:

Projekt neve Projekt leírása Kedvezményezett neve Régió Operatív Program

Büki Gyógyfürdő fejlesztése

Új medencék, wellnessterem, szauna építésével bővül az Európa-szerte népszerű gyógyfürdő

Büki Gyógyfürdő Zrt.

Nyugat-Dunántúl

NYDOP

Királyi séta - Történelmi időutazás az ezeréves Székesfehérváron

A bel- és külföldi turizmus számára egyedi attrakció lesz a Nemzeti Emlékhely, a Királyi Sétány, vagy a Királyi élménypark.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

Közép-Dunántúl

KDOP

Záhony térség belső közúti infrastruktúrájának az ipari, logisztikai befektetésekkel összehangolt fejlesztése (KÖZOP)

Záhony, mint Európa keleti kapujának komplex infrastruktúra-fejlesztése annak érdekében, hogy logisztikai-gazdasági központi szerepe tovább erősödjön.

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

 

Észak-Alföld

KÖZOP

Földhivatali adatok elektronikus non-stop szolgáltató rendszere ügyfélkapun keresztül

A „Digitális Földhivatal” informatikai fejlesztés első projektjének végére már látványos eredmények érhetők el: az ügyfelek a MEH EKK Központi Ügyfélkapu Rendszerén keresztül bármikor bárhonnan közhiteles információt kaphatnak az ingatlanok nyilvántartási adatairól és a változásokról.

Földmérési és

Távérzékelési

Intézet

Országos

EKOP

Közúthálózat fejlesztés az Ormánságban

21 km alsóbbrendű út javítása, csatornázása része annak a közlekedésfejlesztésnek, amely nemcsak az autópályákra, hanem a hátrányos helyzetű kistérségek úthálózatának fejlesztésére is figyel.

Magyar Közút Állami Közútkezelő, Fejlesztő, Műszaki és Információs Kht.

Dél-Dunántúl

DDOP